Kerkkoon kalenterikirja

kansikuva_pieni

Vuodenkierto Kerkkoon kylässä –kirja ilmestyy!

Kerkkoo on vahva, vireä ja monipuolinen kylä kymmenisen kilometriä Porvoon kaupungin keskustasta pohjoiseen. Kerkkoolaiset ovat asuttaneet kaunista Porvoonjokilaakson kansallismaisemaa jo vuosituhansien ajan.

Kerkkoon kyläyhdistys ry. julkaisi vuonna 2009 kylän maiseman synnystä ja elämän menosta kertovan kyläkirjan Mäellä ja joella – Elämää Kerkkoon kylässä. Kirja saavutti suuren suosion ja on jo loppuunmyyty.

Säilyneet asiakirjat, vanhat rakennukset ja esineet kertovat monenlaisia tarinoita entisajan ihmisten elämästä. Vähemmän on säilynyt tietoa siitä, mitä ihmiset ennen vanhaan ajattelivat ja tunsivat. Suullinen perimätieto on kadonnut helposti aikana, jolloin ihmiset eivät ole osanneet kirjoittaa.

Meille nykypäivän ihmisille on kuitenkin tarjolla hieno mahdollisuus kurkistaa entisajan kerkkoolaisten ajatusmaailmaan, sillä ylioppilas J. E. Tuomala keräsi ja tallensi 1800-luvun lopussa satoja sananparsia, arvoituksia, runoja ja tarinoita kotikylästään Kerkkoosta. Ne ovat tallessa Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistossa Helsingin Kruunuhaassa, josta ne löydettiin uudelleen talvella 2010.

Kerkkoon kyläyhdistys ry. julkaisee nyt kirjan Vuodenkierto Kerkkoon kylässä, johon on koottu vuodenkiertoon liittyviä kerkkoolaisia uskomuksia, enteitä ja taikoja 1800-luvun lopusta. Vanhaa aineistoa täydentää kylän maisemista toteutettu akvarellikuvitus sekä nykypäivän nimipäiväluettelot ja liputuspäivämerkinnät. Lisäksi kirjassa on tilaa omille muistiinpanoille.

Kirjan on toimittanut Kerkkoon kyläyhdistyksen sihteeri Piritta Simola. Kirjan kuvat on tehnyt kuvataiteilija Johanna Taskinen ja kirjan taitosta on huolehtinut porvoolainen toimittaja Kaisa Viitanen.

Kirjan julkaisemista ovat tukeneet Uudenmaan Kulttuurirahasto, Aktiasäätiö Porvoo ja Porvoon kaupunki. Lämmin kiitos heille!

Koska kirja ei ole minkään tietyn vuoden kalenteri, se sopii erinomaisesti yhden vuoden päiväkirjaksi, monivuotiseksi muistikirjaksi tai lahjaksi.

Kirjan hinta on 15 € (lisäksi mahdolliset postikulut 3 €).

 

Kirja on myynnissä:

* Kerkkoon syysmarkkinoilla Henttalan tilalla sunnuntaina 11.9.2011 klo 11-14.

* Kerkkoon kirjastossa (os. Savimäentie 6, 06530 KERKKOO) keskiviikkoisin klo 16-20

* Seuraavilla Kerkkoon kylätoimikunnan jäsenillä:

Paula Teinonen-Lahti puh. 040-5239900 tai sähköposti paula.teinonen-lahti@pp1.inet.fi
Piritta Simola puh. 040-5548194 sähköposti piritta.simola@mbnet.fi

Näytesivut PDF-muodossa:
kansi, sisäsivu, joulukuu