Toimintakertomus 2008

TOIMINTAKERTOMUS 2008

Yleistä:
Kuluneena vuotena kyläyhdistyksen toiminta täytti 30 vuotta. Vuosikokous pidettiin torstaina 27.3.2008 klo 18.30 Kerkkoon koulun kerhotilassa.

Kylätoimikunta kokoontui vuoden aikana 9 kertaa. Kylätoimikunnan jäseniä olivat Minna Jokelainen, Sari Koivuvuori (taloudenhoitaja), Ilari Mäkinen, Anne Rihtniemi-Rauh, Piritta Simola (sihteeri), Ollipekka Suoniemi, Paula Teinonen-Lahti (puheenjohtaja), Sari Virtanen ja Seppo Winqvist (varapuheenjohtaja). Lisäksi kokouksissa oli läsnäolo- ja puheoikeus kylän kaupunginvaltuutetulla Marja Nurmella.

Toimintaa ja tapahtumia:
Vuonna 2008 kyläyhdistys on järjestänyt sekä kevät- että syyslukukaudella iltapäiväkerhotoimintaa koulun oppilaille. Kerho on ollut avoinna päivittäin klo 12-17. Kerhon ohjaajana oli kevätlukukaudella Aira Huttunen ja syyslukukaudella Teija Repo. Syksyllä palkattiin kerhoon myös toinen ohjaaja, Lauri Pitkänen, joka on paikalla 2h/pv. Kerhon toimintaan on osallistunut 17 lasta luokilta 1.-4. Syksystä lähtien kerhon välipalat on hankittu kyläkaupalta ja siivouksesta on huolehtinut koulun henkilökunta.

Syyslukukauden aikana palotarkastajan määräyksestä vanhaa kerhotilaa koulun kellarissa ei saanut enää käyttää iltapäiväkerhotoimintaan. Onneksi uudet kerhotilat järjestyivät koulun päädyssä olevasta vanhasta opettajan asunnosta. Kerhon muuttotalkoot pidettiin lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna. Muuttotalkoissa oli mukana paljon väkeä ja talkoolaisille tarjottiin kahvia, mehua, sämpylöitä ja keksejä.

Kyläyhdistys järjesti talviretken Kannonnokkaan 2.3.2008. Retkelle osallistujat kävelivät tai menivät autokyydillä kyläkaupalta Grottabackaan, jossa kuljettiin villisika-aitauksen läpi kodalle. Kodalla syötiin herkullista grillattua villisikamakkaraa, juotiin kahvit ja mehut sekä kuultiin esittely Kannonnokan toiminnasta. Lapsille järjestettiin aarteenetsintää. Mukana retkellä oli n. 50 henkeä.

Toukokuun alussa kyläyhdistys osallistui kaupungin tienvarsien siivoustalkoisiin. Kyläyhdistys tiedotti asiasta, hankki jätesäkkejä Porvoon kaupungilta ja jakoi niitä kyläläisille. Tänäkin vuonna roskien keruutalkoista tiedottaminen jäi viime tippaan, sillä kylän kopiokoneesta loppui muste kesken ja kylätiedotteen jako myöhästyi suunnitellusta ajankohdasta. Siivoustalkoisiin osallistuttiin kuitenkin aika hyvin.

Keväällä kyläyhdistys myös järjesti kaupan vieressä olevan kukkapellon muokkauksen ja siementen kylvön. Lisäksi kyläyhdistyksen tarkoituksena oli myös istuttaa puhdistetun kaatopaikan kohdalle männyn taimia ja aluskasvillisuutta. Kuivan kevään vuoksi maa oli kuitenkin kivikova eikä mäntyjä voitu istuttaa. Aluskasvillisuus kuitenkin kylvettiin ja männyn taimien istutuksen sijaan hoidettiin Henttalantien varren, koulun ja seurantalon istutuksia.

Keväällä tehtiin taas kylän arkeologi Panu Nykäsen johdolla jo perinteinen kylän muinaisten asuinpaikkojen etsintäretki. Tällä kertaa merkkejä etsittiin Rantalan ja Henttalan pelloilta. Retkellä löytyi viitteitä asutuksesta: muutama kvartsi-iskos ja pala piitä.

Koululaisten stipendien sijaan kyläyhdistys lahjoitti tänä vuonna koululle Suomen lipun ja lipputangon, jonka pystytyksestä huolehti koulun isännöitsijä Görän Sjöström. Uutta lippua ja lipputankoa juhlittiin kyläyhdistyksen, koulun henkilökunnan, oppilaiden ja heidän vanhempiensa kanssa Suomen lipun 90 v. päivänä 29.5.2008.

Kesällä kyläyhdistys siirsi kylän ilmoitustaulun paikkaa kirjaston vierestä Kerko Sportin viereen.
Samalla ilmoitustaulu uusittiin. Sateisen kesän vuoksi ilmoitustaulun maalaus jäi kuitenkin seuraavaan vuoteen.

Kesällä kyläyhdistys oli myös nuorisoseuran apuna kesäjuhlien järjestämisessä.

Kyläyhdistys järjesti syysmarkkinat 20.9.2008 klo 10-13 nuorisoseurantalolla. Mukana oli 13 myyjää, Lankisen sammutinhuolto sekä poniratsastusta. Kyläyhdistys piti tilaisuudessa kahviota.

Loppuvuodesta kyläyhdistys kokosi kylän palveluista ja yhdistyksistä kertovan esitteen, joka jaettiin kylän kaikkiin talouksiin.

Kuluvan vuoden aikana kyläyhdistys on koonnut koulun oppilaille tarkoitettua oppimateriaalia, jossa kerrotaan kylän maisemasta ja ihmisten elämästä eri aikoina. Oppimateriaalihankkeen parissa on työskennellyt erillinen työryhmä, johon kyläyhdistyksestä ovat osallistuneet Ilari Mäkinen, Anne Rihtniemi-Rauh, Piritta Simola ja Paula Teinonen-Lahti sekä kyläyhdistyksen ulkopuolelta Panu Nykänen, Tea Itkonen, Hannele Tenhovuori ja Eliisa Jäntti.

Kylätiedote ilmestyi vuoden aikana kolme kertaa. Kaikilla kerroilla kyläyhdistys kertoi tiedotteessa toiminnastaan ja hoiti tiedotteen kokoamisen, painatuksen ja jakelun.

Kerkkoon kylän internet-sivut löytyvät osoitteesta www.kerkkoo.fi. Ilari Mäkinen on toiminut kyläyhdistyksen sivujen ylläpitäjänä ja päivittänyt niitä säännöllisesti.

Muuta:
Viranomaisiin ja päättäjiin on kylän asioissa pidetty kuluvan vuoden aikana yhteyttä eri tavoin. Lisäksi Kerkkoon kylä ja kyläyhdistyksen toiminta ovat olleet esillä paikallislehdissä.

Kyläyhdistyksen kokouksissa on kuluneena vuonna keskusteltu myös Kerkkoon kaavan tilanteesta, katuvaloista, kevyen liikenteen väylästä, leikkipaikasta sekä retkireitistä Kerkkoosta Porvooseen. Leikkipaikkaan liittyen kaupunginpuutarhuri Mikko Kaunisto kävi Kerkkoossa katsomassa paikkoja ja keskustelemassa Paula Teinonen-Lahden ja Marja Nurmen kanssa.

Talousasiat:
Porvoon kaupunki tuki kyläyhdistyksen toimintaa antamalla talkooavustusta Runninrinteen puhdistetun kaatopaikan istutuksia varten 300 €, jota ei kuitenkaan käytetty. Kaupunki tuki kyläyhdistystä myös iltapäiväkerhotoiminnan järjestämisessä koulun oppilaille antamalla palkka- ja toiminta-avustusta. Kuluneena vuonna oppimateriaalihanke sai tukea Aktia Säästöpankkisäätiöltä 1 000 € ja Porvoon kaupungin kulttuuritoimen kohdeavustusta 300 €.

Kyläyhdistys keräsi kylätiedotteen kautta vapaaehtoista kyläyhdistyksen toiminnan kannatusmaksua, joka oli 5 € hengeltä tai 50 € yritykseltä tai yhdistykseltä.