Toimintakertomus 2009

Kerkkoon kyläyhdistys ry.
TOIMINTAKERTOMUS 2009
YLEISTÄ:

Kyläyhdistyksen vuosikokous pidettiin 19.3.2009 klo 18.30 Kerkkoon koulun kerhotilassa.

Kylätoimikunta kokoontui vuoden aikana 10 kertaa. Kylätoimikunnan jäseniä olivat Sari Koivuvuori (taloudenhoitaja), Ilari Mäkinen, Anne Rihtniemi-Rauh, Sari Salin-Hämäläinen , Piritta Simola (sihteeri), Ollipekka Suoniemi, Paula Teinonen-Lahti (puheenjohtaja), Sari Virtanen ja Ninna Vuorio. Lisäksi kokouksissa oli läsnäolo- ja puheoikeus kylän kaupunginvaltuutetulla Marja Nurmella.

TOIMINTAA JA TAPAHTUMIA:

Vuonna 2009 kyläyhdistys on järjesti iltapäiväkerhotoimintaa Kerkkoon koulun 1.-2. luokkien oppilaille kevätlukukauden ajan. Kerho oli avoinna päivittäin klo 12-17. Kerhon ohjaajana toimi Teija Repo. Apuohjaajana 2 h päivässä oli Lauri Pitkänen. Kerhon toimintaan osallistui 16 lasta. Kerhon välipalat hankittiin kyläkaupalta ja kerhotilan siivouksesta huolehti koulun henkilökunta. Syksystä 2009 iltapäiväkerhotoiminnan järjestäminen siirtyi Kerkkoon koulun vanhempainyhdistykselle.

Kyläyhdistys järjesti talvitapahtuman laskiaissunnuntaina 22.2.2009 klo 14-16 Tukkilan tilalla. Tilalla sai laskea mäkeä joen penkereellä, retkiluistella pitkin Heikki Tukkilan joen jäälle auraamaa rataa pitkin, paistaa makkaraa joessa olevaan saareen tehdyllä nuotiolla, ajella koiravaljakolla joen jäällä ja osallistua aarteenetsintään valokuvasuunnistamalla. Aarteenetsinnässä oli palkintoina Anne Nordberg-Henttalan Fazerilta saamia makeita palkintoja. Tapahtumaan osallistui yli 100 henkeä, joista osa oli tullut kaupungista. Tapahtumasta oli mukava juttu Uusimaa-lehdessä.

 

Toukokuun alussa kyläyhdistys osallistui kaupungin tienvarsien siivoustalkoisiin. Kyläyhdistys tiedotti asiasta, hankki jätesäkkejä Porvoon kaupungilta ja jakoi niitä kyläläisille. Osallistuminen jäi kuitenkin vähäiseksi, sillä tieto roskien keruutapahtumasta saapui kaupungilta hyvin myöhään eikä kyläyhdistys ehtinyt tiedottaa asiasta.

Kukkapellon muokkaus ja siementen kylvö jäi tältä keväältä tekemättä. Kokouksissa keskusteltiin pellon hoitamisesta, parhaasta keinosta hävittää juolavehnä ja kylvää monta vuotta kestävä kasvisto.

 

 

Suunniteltu kylän historiaan liittyvä kävelyretki peruutettiin, sillä kävelyretken vetäjä Panu Nykänen oli saanut tiedon, että pronssikautiset haudat on nähty viimeksi varmuudella 1920-luvulla.

 

 

Koululaisten stipendien sijaan kyläyhdistys lahjoitti tänä vuonna koulun vanhempainyhdistykselle 120 € käytettäväksi kaikkien koulun oppilaiden hyväksi.

Toukokuussa pidettiin kahdet talkoot skeittipaikalla. Talkoissa pystytettiin kaupungin avustuksella hankitut katukoristelineet.

 

Kesällä 2009 maalattiin Kerkkoon kylän ilmoitustaulu ja hankittiin siihen kyltti.

 

 

Suunnitellut siltatanssit peruuntuivat, sillä tanssien kustannukset (soittaja ja sopivan tanssialustan hankinta) osoittautuivat liian kalliiksi.

 

 

Elokuussa julkaistiin kyläyhdistyksen monivuotisen hankkeen tuloksena syntynyt kirja Mäellä ja joella – elämää Kerkkoon kylässä. Kyseessä on lapsille suunnattu kotiseutukirja Kerkkoon kylästä. Kirjasta otettiin 500 kpl:n painos, joka myytiin melkein kokonaan loppuun vuoden loppuun mennessä. Kirjaa varten tehdystä kahdesta piirroskuvasta – Kerkkoo kivikaudella ja Kerkkoo ryhmäkylänä – tehtiin myös palapelit ja kirjan tausta-aineiston haastattelut muokattiin kuunneltaviksi äänitallenteiksi. Kirjaa ovat olleet kirjoittamassa Eliisa Jäntti, Ilari Mäkinen, Marja Nurme, Panu Nykänen, Anne Rihtniemi-Rauh, Piritta Simola ja Paula Teinonen-Lahti. Piirroskuvituksesta vastasivat Tea Itkonen ja Lauri Pitkänen. Porvoon museosta asiantuntijana mukana hankkeessa oli Hannele Tenhovuori. Kaisa Viitanen vastasi tekstin taitosta ja Erik Lindroth haastatteluiden pohjalta tehtyjen äänitallenteiden käsittelystä.

 

 

Kyläyhdistys järjesti syysmarkkinat sunnuntaina 27.9.2008 klo 10-13 Henttalan tilalla. Mukana oli parisenkymmentä myyjää. Myyntipöydät lainattiin koululta. Markkinoilla oli myös muuta ohjelmaa: historian tutkija Panu Nykänen järjesti opastetun kävelyretken Henttalan kivikautisille asuinpaikoille ja kertoi tehdyistä arkeologisista kaivauksista 1940-luvulla, poniratsastusta, maatilan koneisiin tutustumista ja luontopolku. Kyläyhdistys piti tilaisuudessa kahviota ja Kerkkoon Urheilijat myivät makkaraa. Ihmisiä kävi markkinoilla n. 300.

 

 

Joulun alla kyläyhdistys järjesti kaksi askarteluiltaa. Tanja Ijäs-Sarén opasti kolmiulotteisten ja hologrammijoulukorttien joulukorttien askartelussa 3.12.2009 ja UFF ry:n projektityöntekijä Hanna Falck neuvoi käsinukkien askartelua kierrätysmateriaaleista 10.12.2009. Molemmat tilaisuudet järjestettiin koululla. Niihin osallistui 20 henkilöä.

 

 

Kotiseutukirjaa varten tehdyistä kuvitustöistä on koottiin kirjastoon näyttely, jonka avajaiset olivat 7.12.2009 klo 15. Avajaisissa tarjottiin glögiä ja pipareita. Glögilasit saatiin lainaksi nuorisoseuralta. Näyttely oli avoinna 14.1.2010 asti. Näyttelystä kirjoitettiin Uusimaassa ja Vartissa.

 

 

Loppuvuodesta kyläyhdistys toimi kokoonkutsujana, kun kylän eri seurat ryhtyivät yhteisvoimin suunnittelemaan Kerkkoon kulttuuriviikkoa kesälle 2010.

 

 

Kylätiedote ilmestyi vuoden aikana kolme kertaa. Ilari Mäkinen vastasi sen kokoamisesta. Kaikissa kylätiedotteissa kyläyhdistys kertoi toiminnastaan sekä hoiti tiedotteen painatuksen ja jakelun.

Kerkkoon kylän internet-sivut löytyvät osoitteesta www.kerkkoo.fi. Ilari Mäkinen on toiminut kyläyhdistyksen sivujen ylläpitäjänä ja päivittänyt niitä säännöllisesti.

MUUTA:

Kyläyhdistyksen kokouksissa on kuluneena vuonna keskusteltu myös Kerkkoon kaavan tilanteesta, koulusta, katuvaloista, uimarannasta ja Kallolan mutkasta.

Viranomaisiin ja päättäjiin on kylän asioissa pidetty kuluvan vuoden aikana yhteyttä eri tavoin. Kyläyhdistys kirjelmöi kaupunginvaltuuston eri puolueryhmille suunnitelmista lakkauttaa Kerkkoon vaalipiiri, jolloin kerkkoolaiset olisivat jou0tuneet menemän äänestämään Suomenkylään. Kaupunginvaltuusto jätti asian toistaiseksi pöydälle.

 

 

Kaupunki suunnitteli osana säästötoimiaan lakkauttaa Kerkkoon kirjaston. Kyläyhdistys kirjoitti asiasta kirjastotoimenjohtaja Terttu Lehtolalle ja sivistyslautakunnalle. Kerkkoon kirjasto päätettiin säilyttää.

 

 

Kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula kävi tutustumassa Kerkkoon kylään lokakuussa 2009. Hän vieraili nuorisoseurantalolla kahvilla, koululla sekä paikallisissa yrityksissä: Tukkilan tilalla, Muovi-Simolassa ja Paratiisihunaja Oy:ssa. Samalla keskusteltiin kylän palveluista, aktiivisesta yhdistystoiminnasta ja kaavoituksesta.

 

 

Kerkkoon kylä ja kyläyhdistyksen toiminta ovat olleet esillä useita kertoja paikallislehdissä vuoden aikana.

 

 

TALOUSASIAT:

Porvoon kaupunki tuki kyläyhdistyksen toimintaa antamalla palkkaus- ja toiminta-avustusta iltapäiväkerhon toimintaan keväällä 2009. Lisäksi Porvoon kaupunki antoi kyläyhdistykselle avustusta katukoristelineiden hankintaa varten 1 500 €. Kotiseutukirjaa varten Porvoon kulttuuritoimi antoi kohdeavustusta 300 €, kaupunginhallitus 400 € ja Säästöpankkisäätiö Porvoo 500 €.

Kotiseutukirjan julkaisua tukivat myös Opetusministeriö antamalla 4 000 € ja Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaan rahasto antamalla 1 500 € avustusta.

 

 

Kyläyhdistys keräsi kylätiedotteen kautta vapaaehtoista kyläyhdistyksen toiminnan kannatusmaksua, joka oli 5 € hengeltä tai 50 € yritykseltä tai yhdistykseltä.